Készítsünk SÓGYURMÁT

Recept kreatív ötletekkel

Könnyen elkészíthető, olcsó és rendkívül sokoldalú. A só-liszt gyurma sokunk kedvence volt óvodában, kisiskolás korunkban. A gyurmázás nem csak élvezetes, de fantasztikusan jól fejleszti a gyerekek képességeit is. Ez a süthető gyurma házilag is bármikor elkészíthető, hiszen a hozzávalók minden kamrában fellelhetők!

Ebben a bejegyzésben megtalálod a só-liszt gyurma, vagy másnéven sógyurma receptjét, és összegyűjtöttünk pár kreatív és látványos ötletet is, amitől garantáltan megjön a kedvetek!

A sógyurma receptje:
2 bögre liszt (a legolcsóbb is tökéletes)
1 bögre só (finom szeműt válassz!)
0,5-1 bögre víz

Extra tipp: 1-2 evőkanál étolaj (ettől még könnyebben formázható a gyurma)
A lisztet összekeverjük a sóval, majd apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat.
Annyi víz kell hozzá, hogy egy jól formázható anyagot kapjunk.

Az alapanyaghoz adhatunk természetes ételfestéket, vagy csillámport, de befesthető temperával, filctollal, és rengeteg módon díszíthető! Karácsonyfa dísz, húsvéti dekoráció, ajándék a nagyszülőknek, vagy akár játékszerek, ékszerek is készíthetőek belőle: a lehetőségek száma szinte végtelen.

A sógyurma levegőn 1-2 nap alatt kiszárad, de nem árt rácsra, papírra tenni és forgatni. Ha gyors eredményt szeretnénk 160 fokon sütőben is kisüthetjük, de folyamatosan figyeljük, mert megéghet! Amikor a műalkotás kiszáradt, kezdhetjük a díszítést!

 

Készítsünk SÓGYURMÁT
Mire figyeljünk oda só-liszt gyurmázáskor? Bár a gyurma alapvetően ehető, azért beszéljük meg a gyerekekkel, hogy ne egyék meg. Nagyobb mennyiségű fogyasztása hányást okozhat. Kötény és gumikesztyű! Előbbi már a gyurma készítésekor hasznos lesz, utóbbi a festéskor jöhet jól. A gyurma gyorsan kiszárad, emiatt a maradékot rakjuk zárható zacskóba, hogy később is felhasználhassuk.