Húsvéti tojásfestés

Húsvéti tojásfestés

A húsvéti tojás általában díszített tyúktojás vagy csokoládétojás, amit a keresztény gyökerű kultúrákban húsvétkor szokás ajándékozni. A tojásokat ma már sokféle technikával díszítik, többek között festéssel, karcolással, faragással, felragasztott formákkal, maratott technikával vagy akár zsírkrétával. A sok lehetőség közül ismerkedjetek meg a zsírkrétás technikával.

Tojásfestés zsírkrétával

Ami az ekészítéséhez kell: tojás, színes zsírkréta, tojásfesték, ecet, papírtörlő, újságpapír.
A megtisztított tojásokat megfőzzük (15-20 perc). Amíg hűl, elkészítjük a festéket. A festékport alaposan keverjük el.

A boltban vásárolt festékhez egy kevés ecetet keverjünk. Ezután kezdődhet a zsírkrétás díszítés. Az alapötlet az, hogy a zsírkréta alatti részt nem fogja be a tojásfesték. Bármit rajzolhatsz, a fantáziádra van bízva. Az oldalon találsz szép, régi motívumokkal ellátott mintákat, használhatod ezeket is.

Tedd bele a tojásokat a festőlébe, és hagyd benne legalább 20 percig. Óvatosan emeld ki, szárítsd meg papírtörlőn, és puha ruhával távolítsd el a zsírkréta nyomait. Meg fogsz lepődni, milyen szép rajzolatok lesznek a tojáson. A rajzolást és festékbe mártást többször is megismételheted. A műveletet meg is fordíthatod. Meleg festőlevet használj, majd szárítsd le még melegen a tojást és rajzolj rá a zsírkrétával. A tojáson egy kicsit meglágyul a zsírkréta, ezért óvatosan kell dolgoznod. Tedd félre, és amíg hűl a tojás, a zsírkréta is megszilárdul rajta.

Tojástartó tyúkocskák

Az ötlet nagyon egyszerű, a mintán kívül csak pár csepp ragasztóra és színes ceruzára lesz szükség. A tyúkocskák külleme csupán a fantáziádon múlik. A felnagyított rajzot sablonnak is használhatod, ha többet akarsz készíteni belőle. A tojások festéséhez ötletadónak mellékelünk pár szép mintát.

Tojástartó elkészítése

Szerkeszd meg a rajz alapján, egy erősebb kartonból. Fesd ki, majd vágd körbe és hajtsd meg a szaggatott vonalak mentén. Kend be ragasztóval a fej- és a farokrészeket teljesen, majd nyomd össze, amíg meg nem köt a ragasztó. Ragaszd be a talprészénél a négy kis háromszöget, ezzel rögzíted a tojástartó kis dobozkát. Ezután már csak a tojást kell megszínezned és betenni a tartóba.

Kattints a képre, megnyílik egy nyomtatható pdf. Nyomtasd ki, készítsd el!

Húsvéti tojásfestés

Készíthetsz hagyományos módon is festett tojást, mint a régi öregek vagy a népművészek. Nagyobb előkészületet igényel, de sok örömet is adhat. Nézd meg az alábbi videót!